persoonlijk

Blogs, verhalen, meningen, essays. Dingen niet in opdracht.

technologie

In 1999 begon ik voor mezelf als freelance IT-journalist. Ik had jarenlang in automatisering gewerkt, hield buitensporig veel van Macs en was gefascineerd door internet. Daarbij moet een freelancer ‘een haakje’ hebben waaraan ‘ie is te herkennen. Dat werkte goed. Tot we Y2K overleefden en de dotcom-zeepbel uit elkaar spatte. Ik maakte een beweging naar redactionele en branded content en wat bleek? Ik houd van in opdracht werken.

overheid

Dit is een redelijk nieuw veld voor mij en bijzonder interessant ook. De kennismaking met de verschillende onderdelen van de overheid, de cultuur, de gevoeligheden, de manier waarop ze werkt, de taal (o mijn hemel, de taal): het is nog steeds een ontdekkingsreis. Digitalisering staat hoog op de agenda, dus genoeg werk te doen.

data

Binnen het tech-domein komen en gaan de grote onderwerpen als in een golfslagbad. Eerst is het nieuw, dan volgt een hausse aan artikelen, vervolgens ebt het weg en komt het volgende. Telezorg, e-commerce, mobiel internet, apps, apps, apps, de cloud, big data, AR, VR, bitcoin. En nu: data.

interviews

Als beroepsouwehoer mag ik graag mensen interviewen. Zo’n interview lijkt dan verdacht veel op een gewoon gesprek. Ik neem nooit op maar schrijf mee, vandaar mijn voorkeur voor de telefoon. Dat luistert beter dan video. Zo’n gesprek schiet ook nog weleens alle kanten op en aan het eind hoor ik vaak: “ben benieuwd wat je ervan maakt”. En dan zeg ik: Ik ook.

HIQ

“De HiQ” was HiQ Mensa Magazine, het tijdschrift van vereniging Mensa voor een door volwassen hoogbegaafden. Vijf jaar lang was ik hoofdredacteur, wat betekende dat ik in totale vrijheid het blad mocht maken en schrijven over hoogbegaafden en hoogbegaafdheid. Een fantastisch project.