De luxe van het luisterboek

In book reviews by oburon-wpadmin

bestaudiobookeverIedere avond val ik in slaap bij de stem van een professionele voorlezer. Het is rustgevend en vult mijn hoofd met beelden, die soms overlopen in dromen. Treinreizen, autoritjes, wandelingen, alles wordt spannender met een luisterboek. De stem in mijn oren legt een laag over de werkelijkheid. Terwijl de wereld om mij heen zijn gang gaat, spelen zich in mijn hoofd hele andere taferelen af. Het begon met een hoorspel-versie van ‘In de ban van de Ring’. Enigszins schuldig omdat ik zelf het leeswerk niet deed, genoot ik van de luxe van voorgelezen worden door mensen die het echt kunnen. Een luisterboek is meer dan het voordragen van geschreven tekst, de vertellers geven ieder personage een eigen klank. Je kunt niet even snel doorbladeren, je ervaart elk woord en dat maakt het ‘lezen’ intensiever. Wil je het ook eens proberen, dit zijn mijn ervaringen met Audible en GoodReads. Kosten Voor $14,95 per maand kies je bij Audible iedere maand een boek, de eerste maand is gratis. Of je koopt een sloot credits, die je mag opmaken in je eigen tempo, voor als een boek per maand niet genoeg is. Ik heb de neiging boeken van 20 uur of langer te kiezen. De meeste fantasy is sowieso lijvig, maar de Nederlander in mij wil ook waar voor zijn geld. Met een abonnement kosten de boeken ongeveer de helft van hun normale prijs. Ik moet wel opmerken dat ze nog nauwelijks Nederlandstalig verkopen. Daarvoor kan je terecht bij Luisterboeken.nl, maar ik weet niet hoe zij precies werken. Natuurlijk kan je ook illegaal downloaden, maar waarom zou je een schrijver van zijn inkomsten willen beroven? Welk boek? Audible is trots op hun ruim 150.000 titels, maar voor de beginner is het een bos met te veel bomen. Het helpt dat boeken zijn ingedeeld op genre, auteur en verteller.Voor je koopt, kan je luisteren naar een fragment en bepalen of de stem prettig genoeg is voor je. Het zoeken naar nieuwe titels is inmiddels een aardige sport geworden, wat ik niet meer doe zonder GoodReads te raadplegen. Dit is een community van boekliefhebbers, van lezers en schrijvers. Inmiddels volg ik een handvol mensen met dezelfde smaak en mening, nadat ik een onderuit ging met het klakkeloos downloaden van 5-sterrenboeken. Ik kan een uur bezig zijn met het lezen van reviews en het bladeren door GoodReads, voor ik een beslissing neem. Dat hoef je zo niet te doen, maar voor mij voelt het als wandelen door een boekhandel en de planken scannen voor iets dat interessant lijkt. Heel fijn is dat je bij Audible ook boeken kunt retourneren. Geen idee hoe vaak dat mag, maar ik heb in het laatste jaar  twee boeken teruggestuurd. Die waren zo saai dat ik niet in slaap kwam, omdat ik me stilletjes lag te ergeren: The Way of Kings (The Stormlight Archive, #1)The Way of Kings by Brandon Sanderson
My rating: 1 of 5 stars

I can’t believe how boring this book promises to be. I have read too much Sanderson, I think, and appear to have developed an allergy to his style. It’s as though he has a formula for different magic systems, involving different combinations of metal, stone, cloth, light, breathing, swallowing and/or speaking. He ticks different boxes for different books and builds stuff around it. Or so it seems.

This book gets a high score on GoodReads, but I much more agreed with the 1 and 2-star reviews. I just finished Scott Lynch’s glorious Locke Lamora books and the difference couldn’t be greater: those are tightly written, action packed and funny. The Way of Kings is classic epic fantasy at its worst. Slow, serious and convoluted. The thought of nine books following this first, makes me shudder.

So, after listening for over 10 minutes about a guy making his way through a corridor, slashing at guards whilst messing with gravity, I decided to give up and ask Audible for a refund. They do that, you know. View all my reviews Luisteren Audible werkt met een gratis app. Aankopen vanaf de website verschijnen daar als vanzelf. Ik ben erg te spreken over de timer-functie. Als ik moe ben zet ik het ding voor het slapen gaan op een kwartier en anders op een half uur. Langer of korter kan ook. De geluidsbestanden zijn ingedeeld op hoofdstukken. Anders dan bij MP3 is het dus makkelijk teruggaan naar waar je gebleven was. Via Bluetooth speel ik af naar een luidsprekertje, want met oordopjes in slaap vallen is echt niet fijn. Persoonlijke toppers De serie The Gentleman Bastards van Scott Lynch door Michael Page (Fantasy) The Quantum Thief van Hannu Rajaniemi door Rupert Degas (SF) De serie The First Law van Joe Abercrombie door Steven Pacey (SF) De Hyperionsaga van Dan Simmons door Victor Bevine e.a. (SFF)